Bosnia and Herzegovina
Ice Hockey Association
2024 CHAMPIONSHIPS

Published: 26/01/2024
Druga pobjeda reprezentacije BiH na Svjetskom juniorskom prvenstvu u hokeju
Ovom pobjedom je juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine zadržala prvo mjesto na tabeli prvenstva.

Drugi dan Svjetskog juniorskog prvenstva u hokeju za reprezentacije koje se takmiče u grupi B treće divizije sastali su se domaćini Bosna i Hercegovina i Južnoafrička Republika. I ovaj susret završio je u korsit domaćina. Rutinska pobjeda naših juniora doprinijela je podizanju nevjerovatne atmosfere u timu. 

Već u četvrtoj minuti susreta, Bosna i Hercegovina je imala vodstvo od 2:0 golovima Nikke Gakovića i Rijada Vulovića, a na asistencije Tarika Mrkve i Belmina Sinanbegovića. Do pojačanja vodstva dovodi Vasilije Vučinić na što Južnoafrička Republika odgovara svojim prvim pogotkom na ovom prvenstu. Gol je postigao Iwan Alebrtyn uz asistenciju Michaela Sauera i Hlumelo Booia. Prva trećina završila je rezultatom 4:1. Četvri gol za domaćine postigao je Tarik Mrkva, a asistirali su Amar Bajramović i Vasilije Vučinić.

Photo by Jaca Kalač

Na startu druge trećine, Gaković asistira Sinanbegoviću za njegov pogodak u ovom susretu. Poentirali su još Vučinić, a zatim i Mrkva uz asistenciju Adnana Smajlovića i Rijada Plehe. Rezultat pred drugu pauzu bio je 7:1.

I treći dio susreta juniori Bosne i Hercegovine otvorili su pogotkom. Ovaj put pogodak postiže Smajlović uz asistenciju Plehe. Gosti su šest minuta prije kraja postigli svoj drugi pogodak golom Langa Mlagelania, a asistirao je Tiaan van der Merwe. Kao u prethodne trećine, i ovu svojim golom završava Tarik Mrkva za konačnih 9:2.

Golman naše juniorske reprezentacije, Karim Ahmetovski je u ovom susretu imao ukupno 28 odbrana i uz 2 primljena gola.

Photo by Jaca Kalač

Za najkorisnije igrače u oba tima treneri su izabrali Rijada Plehu (BIH) i Langa Mlagelania (LUX).

Statistiku možete pregledati na zvaničnoj stranici IIHF-a.

Share
Share
Send
Send
Print