Bosnia and Herzegovina
Ice Hockey Association
2024 CHAMPIONSHIPS

Published: 28/01/2024
Juniori Bosne i Hercegovine osigurali zlato
Večerašnjom pobjedom naši juniori su osigurali zlato na Svjetskom juniorskom prvenstvu (divizija III, grupa B) i prelazak u višu diviziju.

Rezultatom 2:5 juniori Bosne i Hercegovine savladali su Luksemburg uz veliku podršku navijača u Skenederiji. Na ledu se igrao dobar hokej dok su tribine grmile da žele pobjedu.

Prvi pogodak se sa velikom neizvješnošću iščekivao na obje strane kao validan nastavak napetog susreta iz prvog dana prvenstva. Prvi se u listu strijelaca upisao Nikko Gaković u 12′ uz asisteciju Tarika Mrkve i Belmina Sinanbegovića. Prvi period je upravo i završio rezultatom 0:1 i najavio napetu atmosferu u nastavku.

Već na početku drugog dijela, Luksemburg dolaz do izjednačenja golom Isaaca Weydersa, a asistirao je Martin Fleischmann. Dvije minute prije kraja trećine, Bosnu i Hercegovinu u novo vodstvo dovodi Ismael Silajdžić uz asistenciju Tarika Mrkve. Naši juniori su uvečali prednost na 1:3 golom Vasilija Vučinića, a asistencije opet upisuju Mrkva i Sinanbegović

Četvrti gol za Bosnu i Hercegovinu postiže Rijad Pleho, dok asistenciju upisuje Gaković. Samo 20” poslije za Luksemburg pogađa Nicolas Elgas, a asistira mu Albert York. Do konačnih 2:5 našu reprezentaciju dovodi Rijad Vulović, a asistenciju upisuje Eren Burazerović. Karim Ahmetovski je imao ukupno 44 odbrane i 2 primljena gola.

Za najkorisnije igrače utakmice proglašeni su Eldar Mušović (BIH) i Charly Springer (LUX).

Veliku podršku na večerašnjem susretu našim juniorima dala je publika u Skenderiji koja je glasno bodrila svih 60 minuta. Pozivamo vas i sutra na četvrti i finalni susret naše reprezentacije, kao i u utorak kada nas očekuje podizanje pehara i zajedničko slavlje.

Statistiku možete pregledati na zvaničnoj stranici IIHF-a.

Share
Share
Send
Send
Print