Bosnia and Herzegovina
Ice Hockey Association
2024 CHAMPIONSHIPS

Published: 25/01/2024
Pobjeda reprezentacije BiH na otvaranju Svjetskog juniorskog prvenstva u hokeju
Pobjednom u produžecima na otvaranju prvenstva Bosna i Hercegovina je zauzela prvo mjesto na tabeli prvenstva sa osvojena 2 boda.

Večeras je u Centru Skenderija otvoreno Svjetsko juniorsko prvenstvo u hokeju za reprezentacije koje se takmiče u grupi B treće divizije. Za Hokejaški savez Bosne i Hercegovine ovaj događaj predstavlja jedan od vrhunaca rada sa omladinskim ekipama u proteklim godinama i najbolji je pokazatelj predanosti svih da hokej zaživi u Bosni i Hercegovini.

Prvenstvo na kojem učestvuju reprezentacije Bosne i Hercegovine, Luksemburga i Južnoafričke Republike, otvorili su Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Adnan Korić, predsjednik Hokejaškog saveza BiH i Heikki Hietanen, chairman prvenstva ispred IIHF-a. Otvorenje su uveličali članovi hokejaških klubova Vukovi i Medvjedi i ženskog hokejaškog kluba Lavice.

Pobjeda na startu prvenstva

U prvoj utakmici prvenstva snage su odmjerili domaćin Bosna i Hercegovina i reprezentacija Luksemburga. Luksemburg je poveo u petoj minuti golom Alberta Yorka, a zatim je uslijedio i gol Charlya Springera. Bosna i Hercegovina do izjednačenja dolazi u desetoj minuti golom Vasilija Vučinića. Na pauzu se otišlo sa rezultatom 1:3, a treći gol za goste postigao je opet Charly Springer.

Drugu trećinu susreta reprezentacija Bosne i Hercegovine otvara golom Rijada Plehe, uz asistenciju Belmina Sinanbegovića. Do izjednačenja domaćine dovodi kapiten Tarik Mrkva, a asistirao mu je Vasilije Vučinić. Pred kraj trećine Luksebrug ponovo dolazi do vodstva i to golom Kristiana Potuceka.

Sa velikim samopouzdanjem i vjerom u pobjedu, juniori Bosne i Hercegovine ulaze u treći dio susreta. Već u startu golom Nikke Gakovića uz asistenciju Belmina Sinanbegovića dolaze do drugog izjednačenja u ovom susretu. Međutim, gosti ne dozvoljavaju opuštanje i već nakon manje od dvije minute ponovo dolaze u vodstvo drugim golom Kristiana Potuceka. Rijad Pleho zatim postiže svoj drugi pogodak uz dvostruku asistenciju Sinanbegovića i Mrkve. Luksemburg se opet vraća trećim golom Potuceka, a nakon time outa selektora Macleana, sedam sekundi prije kraja Mrkva asistira Sinanbegoviću za 6:6.

U četvrtoj minuti produžetaka svoj treći gol za Bosnu i Hercegovinu postiže Riad Pleho i donosi pobjedu sa konačnih 7:6.

Za najkorisnije igrače u oba tima treneri su izabrali Vasilija Vučinića (BIH) i Kristiana Potuceka (LUX). Reprezentativci naše juniorske reprezentacije odlučili su u svlačionicu svojim izborom proglasiti za najboljeg igrača i Rijada Plehu, koji je u ovom susretu postigao tri gola, a među njima i onaj odlučujući.

Statistiku možete pregledati na zvaničnoj stranici IIHF-a.

Share
Share
Send
Send
Print