Bosnia and Herzegovina
Ice Hockey Association
2024 CHAMPIONSHIPS

Published: 29/01/2024
Ubjedljiva pobjeda u finišu prvenstva
Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je četvrtu pobjedu na Svjetskom prvenstvu (divizija III, grupa B) rezultatom 7:9 protiv Južnoafričke Republike.

U pretposljednjem susretu prvenstva naši juniori su odigrali svoj finalni nastup protiv Južnoafričke Republike. Večerašnjom pobjedom zaključili su svoj nastup sa četiri pobjede i ukupno osvojenih 11 bodova.

Već na startu susreta Bosna i Hercegovina dolazi u vodstvo golom Nikke Gakovića, a na asistenciju Erena Burazerovića. Ubrzo nakon prvog gola, do prvih poena dolazi i Belmin Sinanbegović i dovodi ekipu do vodstva od 0:2. Južnoafrička Republika svoj prvi pogodak postiže u osmoj minuti, a poentira Raees Baker uz asistenciju Langa Mlangeni i Zandre Rasa. Do kraja perioda svoj drugi pogodak postiže Sinanbegović, a asistirao je Zafar Berkovac.

Na početku druge trećine u timu Bosne i Hercegovine dolazi do izmjene golmana. Karim Ahemtovski je tako prvenstvo priveo kraju sa učinkom odbrane od 91,85% – 124 odbrane i 11 primljenih golova.

Već na startu Michael Sauer postiže drugi pogodak za Južnoafričku Republiku u ovom susretu. Ubrzo stiže i odgovor i Rijad Pleho i Mak DIzdarević asistiraju Farisu Ćapinu za 2:4. Uslijedio je gol Iwana Albertyna i odgovor Plehe. Za goste je asistenciju upisao Mlangeni. Za 4:6 na kraju drugog perioda pogađali su Adnan Smajlović, a zatim Hlumelo Booi.

U posljednjoj trećini Južnoafrička Republika se približava golom Noama Levina. Međutim, naši juniori ne dopuštaju izjednačenje rezultata te Amar Bajramović postiže sedmi pogodak za Bosnu i Hercegovinu. Do kraja susreta za goste pogađa Ras dva puta, a za domaćine Pleho i Ahmed Zubanović.

Za najkorisnije igrače utakmice proglašeni su Belmin Sinanbegović (BIH) i Michael Sauer (RSA).

Na kraju susreta proglašeni je i MVP prvenstva u reprezentaciji Bosne i Hercegovine – Rijad Pleho. Pleho je u četiri susreta postigao ukupno 6 pogodaka i upisao 4 asistencije. Na prvom susretu Pleho je upisao i hat-trick.

Posebno moramo istaknuti najmlađeg reprezentativca U20 reprezentacije, golmana Ajnura Husejnovića koji je večeras debitirao u dresu reprezentacije sa 15 godina i ostvario učinak odbrane od 77,78%.

Share
Share
Send
Send
Print